Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Από το βιβλίο μου:"παρατηρήσεις"

Από το βιβλίο μου: 'Παρατηρήσεις"
525)Οι πολλοί, συχνά λειτουργούν σαν χείμαρροι, που σαν φουσκώνουνε, τα πάντα παρασέρνουν· ενώ οι λίγοι είναι αυτοί όπου δημιουργούν υποδομές, που προορίζονται για πράγματα καινούργια.

526)Οι "μύθοι" είναι ιστορίες που επαναλαμβάνονται "εις το διηνεκές", και αποκτούν μ' αυτό τον τρόπο μια διαχρονικότητα, που τις κάνει να χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα απ' τους ανθρώπους, όταν χρειάζεται ν' αναφερθούν σε κάποια πιθανή ή και γενόμενη επανάληψή τους (η ζωή άλλωστε, χτίζεται πάνω σ' επαναλήψεις σαν κι αυτές).

527)Απολυταρχία απέναντι στην ελευθερία. Μία ακόμη απ' τις μεγάλες διαμάχες, που βρίσκονται μέσα στην καθημερινή ζωή. Προσοχή! Η απολυταρχία, μπορεί (κάποιες φορές) να έρχεται με δημοκρατικές διαδικασίες, και να στηρίζεται πάνω σ' αυτές, φροντίζοντας να αλλοτριώνει τους ανθρώπους.

528)Πολιτισμός δεν είναι οι "μεγάλες ιδέες'. Συχνά φτιάχνεται πολιτισμός από τις στάχτες των "μεγάλων ιδεών". Πολιτισμός είναι οι άνθρωποι· ειν' οι χαρές, οι πόνοι, τα ταξίδια τους. Είναι η πέτρα που γεννά, είναι και το νερό, που επιστρέφει με το κύμα. Πολιτισμός ειν' τα λευκά τα νυφικά, και τα μοιραία δάκρυα μανάδων. Την ύπαρξη πολιτισμού, θα την ανακαλύψεις με το κλάμα, και με την αναγνώριση της αξίας, αυτού που λέμε τραγωδία - του δράματος, όπου ταυτόχρονα, έχουνε δίκιο κι άδικο, όλοι οι πρωταγωνιστές του.

529)Δίπλα σου θα υπάρχουν πάντοτε η αιωνιότητα και η στιγμή. Αν καταφέρεις κάποτε να τις κάνεις να ταυτιστούν, τότε θα έχεις βρει την ευτυχία.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου