Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Βραδάκι Παρασκευής του Ιούνη. Με μια εβδομάδα, να έχει κλείσει τον κύκλο της. Και ειδικά για μένα, να είναι μια πολύ κουραστική εβδομάδα. Αποφάσισα λοιπόν να βγω για ένα καφέ στην κεντρική πλατεία της πόλης μου (Καρδίτσα), γνωρίζοντας ότι στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας μουσικής, εκεί θα παρουσιαζόταν ένα πρόγραμμα, από τους μαθητές του Δημοτικού μας Ωδείου.
Οφείλω να πω ότι για μένα η εμφάνιση αυτών των μαθητών ήταν μια αποκάλυψη. Δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτε από τους γνωστούς και καλοπληρωμένους καλλιτέχνες που ειδικά εδώ στην επαρχία  πολλές φορές έρχονται έχοντας στο νου τους αυτό που παλιά το λέγαμε "αρπαχτή"...
Άκουσα σύνολο από τρομπέτες, σύνολο από εκπληκτικούς κιθαρίστες, παιδική χορωδία, ένα παιδί με ακορντεόν που μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές, παιδιά που έπαιξαν και τραγούδησαν σύγχρονη και ροκ μουσική, σε μια πλήρη παράσταση, με βοηθό στην διοργάνωση τον τοπικό Δήμο.
Σκέφτηκα λοιπόν, ότι σε αυτή την χώρα, υπάρχει πάρα πολύ ταλέντο ανεκμετάλλευτο ...Σκέφτηκα επίσης, πως κάθε πόλη μπορεί αν οι τοπικοί της άρχοντες το θέλουν, να να προσφέρει στους πολίτες της πολιτισμό, βασιζόμενη στις ίδιες της τις δυνάμεις, σε αυτή την εποχή που η κρίση δεν αφήνει στις λαϊκές τάξεις περίσσια χρημάτων προς διάθεση στον πολιτισμό.
Έμαθα όμως και κάτι κακό που η κρίση έφερε. Η μη ύπαρξη οικονομικών πόρων, συρρικνώνει συνεχώς εκτός από το κράτος και τις λεγόμενες επιχειρήσεις, βάζοντας και εκεί λουκέτα.Και παρότι στα Ωδεία οι μαθητές πληρώνουν κάποιο τίμημα για τις σπουδές τους, στο όνομα κάποιου ρεαλισμού, υπάρχουν σύμβουλοι, που εισηγούνται κλείσιμο τους και πέρασμα και τις τέχνης της μουσικής στον ιδιωτικό τομέα του απόλυτου κέρδους.
Φίλοι μου, μην έχετε αυταπάτες... Τα συστήματα εξουσίας, το πρώτο πράγμα που μισούν είναι ο πολιτισμός. Αλλά όσο υπάρχουν νέα παιδιά, θα υπάρχει πάντοτε ελπίδα.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στα παιδιά του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας, και στους καθηγητές τους.
(Κάποτε, σε ηρωικές εποχές, υπήρξα κι εγώ εκεί μαθητής).
Και μια ευχή, ο Δήμος της πόλης μας να είναι πάντα αρωγός στην λειτουργία αυτής της πολιτιστικής όασης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου